Oude Tijd

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Budgetvriendelijk koken

Tomatensoep en boerensoep

tomatensoep

Een eenvoudig en ouderwets tomatensoep recept.
Goedkoop, gezond en in een handomdraai klaar!

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • boter
  • peper en zout
  • 200 gr uien
  • 100 gr aardappelen
  • 1 wortel
  • 2 bouillonblokjes
  • blikje tomatenpuree
  • Bruin brood

Werkwijze

Schil de aardappelen en de wortel en snij ze in grote stukken.

Verdeel de uien in vier en stoof ze op in één eetlepel boter.
Voeg de aardappelen en wortel bij de uien en laat de groenten opstoven gedurende enkele minuten waardoor de soep smakelijker wordt.

Voeg vervolgens één liter water en de bouillonblokjes toe.

Laat de soep gaarkoken, controleer met een vork de gaarheid alvorens ze te pureren met de mixer.

Breng wat extra smaak en kleur aan door het blikje tomatenpuree toe te voegen en laat vervolgens nog even doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout.

Dien op met bruin brood.

Boerensoep

boerensoep

Een hartige maaltijdsoep uit de goede oude tijd met voornamelijk wintergroenten.

Ingrediënten

  • prei
  • wortelen
  • selder
  • witte kool
  • boter
  • water
  • zout
  • Frankfurter worsten
  • gehakte peterselie
  • brood geraspte gruyèrekaas

Werkwijze

Reinig prei, wortelen, selder en witte kool en hak deze groenten in stukjes.

Smelt een groot stuk boter in een kookpot en laat er de groenten, op een klein vuur, in bruineren, terwijl je roert met een houten lepel. Na ongeveer tien minuten giet je er een vrij grote hoeveelheid kokend water bij. Voeg zout toe.

Pocheer enkele Frankfurter worsten een tiental minuten in zeer heet water. Snij de worsten in niet al te dikke schijfjes.

Wanneer de soep gaar is giet je ze in een soepterrine en voeg er de in plakjes gesneden worst aan toe. Bestrooi met gehakte peterselie.

Om van deze soep een volledige maaltijd te maken kan je er in de oven geroosterde sneetjes brood en geraspte gruyèrekaas bij serveren.