Oude Tijd

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Zelfgemaakte handcrème

Smout

Het recept van deze zelfgemaakte handcrème dateert uit de negentiende eeuw. Het basisingrediënt, reuzel of smout, wordt verkregen door spek te smelten. Smout heeft een zachte witte vettige textuur en is niet duur in de aanschaf.

Smout werd vroeger vooral door arme gezinnen gebruikt als goedkoop alternatief voor boter. Je kan het makkelijk op je boterham smeren en ook gebruiken om vlees in te bakken.

Ingrediënten

125 ml reuzel of smout (gesmolten varkensvet)
2 eierdooiers
1 theelepel amandelpoeder of havervlokken
1 theelepel vloeibare honing (bij voorkeur)
enkele druppels rozenwater

Werkwijze

Meng de smout met de eierdooiers, de vloeibare honing en de gemalen amandelen. Klop dit op met een garde.

Voeg een paar druppels rozenwater toe.

Giet het mengsel in een pot die je goed kan afsluiten, bij voorkeur een weckpot. De houdbaarheidsdatum van deze zelfgemaakte handcrème is vier tot vijf maanden.

Gebruik de handcrème één tot twee keer per dag bij beschadigde of ruwe handen. Masseer de crème goed in de beschadigde huid.